Brillant i completa celebració del 125é aniversari del convent i del col·legi de la Divina Providència.
El bisbe de Tortosa, Xavier Salines, va participar aquest diumenge dia 9 en una missa en acció de gràcies amb motiu del 125é aniversari del col·legi de la Divina Providència. Unes cinc-centes persones van participar en la missa d’acció de gràcies amb motiu del 125é aniversari de la fundació del convent de les Clarisses i el col·legi Divina Providència, que es va celebrar ahir en l’església del convent.
La missa va ser concelebrada pel bisbe i els sacerdots de les diverses parròquies de la ciutat i a més va compatar amb la participació de la coral García Julbe. A més, va haver-hi una àmplia representació de les diverses congregacions religioses de la ciutat, així com autoritats locals encapçalades per l’alcalde, Javier Balada, i del director provincial de cultura, Francisco Baila. El bisbe va destacar abans de l’ofici religiós que “és un centre que al llarg del temps ha tingut la capacitat per adaptar-se al present, a través del professorat, en les famílies, en la vida dels xiquets que sempre recorden el seu col·legi i la comunitat que els acompanya. És un motiu d’alegria el poder viure aquest moment”.
Els responsables de la comunitat educativa del col·legi del convent de les Clarisses de la Divina Providència, de Vinaròs van expressar la seua sorpresa per la gran participació en els actes. En la roda de premsa celebrada al col·legi, la mare superiora Sor Josefina Marcos a més de resumir la història del convent des de que les religioses l’estrenaren el 13 de febrer de 1.878, va mostrar la seua gran satisfacció per l’interès mostrat pels antics alumnes, fet que ha permès organitzar una completíssima exposició de materials escolars des dels seus inicis.
El president de l’AMPA Severino Boluda també va expressar la seua satisfacció, posant l’accent en la col·laboració rebuda des de l’Ajuntament i entitats comercials. La directora del col·legi Mercedes Adell, que porta trenta anys ja en el centre, va dir que no s’havia fet estadística de tots els alumnes que han passat pel mateix però “són milers i milers”. Víctor Cardona, com a sacerdot coordinador de les activitats i Boluda van avançar que ja són més de 400 els inscrits en la pròxima festa popular campestre que es farà també amb motiu d’aquest aniversari.
Entre els anys 1.877 i 1.878 es va crear a Vinaròs el convent de clausura de la Divina Providència per a monges franciscanes de Santa Clara, després de la iniciativa portada pel sacerdot vinarossenc José Antonio Gombau i el tortosí fundador dels operaris diocesans Manuel Domingo Sol. Gràcies a la donació d’una persona, Concepció Esteller, tots dos sacerdots van poder adquirir un hort on es situaria el convent. D’altra banda, l’any 1.928 va ser adjudicada l’obra de construcció del Grup Escolar Nostra Senyora de la Misericòrdia. L’any anterior, l’Ajuntament havia rebut un donatiu amb el qual poder pagar la construcció del segon grup escolar de la ciutat. Amb motiu d’aquest 75é aniversari, un grup dels actuals alumnes han realitzat una enquesta entre els seus pares i avis perquè els recordaren com era i com funcionava el centre dècades arrere.
CURIOSA EXPOSICIÓ
L’Associació de Mares i Pares d’Alumnes del centre ha treballat de manera desinteressada durant les últimes setmanes per a poder preparar una singular exposició, que pot qualificar-se d’històrica perquè a més es mostraven per primera vegada peces pròpies de les monges del convent. Es va fer una crida popular perquè antics alumnes portaren material escolar que encara conserven. D’aquesta manera, en l’exposició, a part de les típiques fotografies de grups d’alumnes, professors i activitats, d’anys i dècades enrrere (algunes molt antigues), hi havia velles llibretes, cal·ligrafies, llibres de textos, treballs manuals que acostumaven a prodigar-se temps arrere… També es mostraven butlletins de notes d’altres èpoques així com antiga documentació. Cridava especialment l’atenció la “col·lecció” d’uniformes que han tingut els alumnes al llarg dels anys. També sobreeixien els magnífics brodats que demostren la perícia de l’alumnat que ha passat per ací. La directora del col·legi Mercedes Adell valorava aquesta exposició, en la qual també els alumnes han posat el seu gra d’arena. Cada nivell ha elaborat diferents treballs, i no solament dibuixos i murals, sinó també auques sobre la història del centre i maquetes de les religioses del col·legi i d’una classe completa en la qual no faltava ni una cadira, ni un pupitre. Les monges van accedir a traure tot el que tenien guardat, amb el que poden observar-se totes les casulles i les albes, tot ha sigut brodat per elles, a més d’imatges de gran interès artístic.
Fent un repàs a la història del col·legi i remuntant-se als seus orígens, caldria recordar que la comunitat de germanes de la Divina Providència va arribar a Vinaròs el 13 de gener de l’any 1878. Al principi van ser nou les clarisses que van iniciar el projecte impulsat per Mossén Sol, que tenia com a objectiu principal educar als veïns i veïnes. Aquest emblemàtic sacerdot era conscient del gran buit que hi havia en la població en temes educatius pel que, gràcies al seu treball, l’arribada de la comunitat va ser molt esperada i aplaudida pels veïns.